Merhaba, sayın Cumhurbaşkanı tarafından dün KOVİD-19 (Korona virüs) değerlendirme toplantısı sonrasında açıklanan ekonomi paketinin özetini sizlere kısaca sunacağız. Paketin ayrıntılarını ve yapılacak yasal & idari düzenlemeleri yakından takip edip sizleri zamanında bilgilendireceğiz.
İçinden geçilen sağlık krizinden dolayı uzaktan çalışma, toplantı ve iletişim formatına uygun olarak bu tür bilgilendirmeleri sizlere daha sıklıkla ulaştırmak istiyoruz.
Şimdi ayrıntılara geçelim.
Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen bir paketle, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak seti devreye alınmıştır.
Bu tedbirlerin yakından takibi ve uygulanması iş alemi ile tüketicilerin ekonomik zorluk yaşamadan bu süreci atlatabilmeleri için hayati önemdedir. Bu çerçevede devreye sokulması planlanan tedbirler şunlardır:
1- Etkilenen bazı sektörler için Muhtasar ve KDV ile (KDV tevkifatı dahil) SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecektir. Bu sektörler Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizasyon sektörleridir. Sadece turizm sektöründe bu ertelemelerin SGK tarafında aylık 350 milyon TL, vergi tarafında ise aylık 130 milyon TL civarında olacaktır. Dikkat çekmemiz gereken bir nokta bu vergiler sadece ertelenmektedir. Terkin edilmiş değildir, yani bu vergiler 6 ay sonra faizsiz bir şekilde ödenebilecektir.
Bu kapsamda bahse konu ödemeleri 6 ay süre ile ertelenen mükelleflerin faaliyet alanları ana hatları ile Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasında yer almaktadır.
Söz konusu faaliyet alanlarına yönelik detaylı açıklamalar ile uygulamaya ilişkin esaslar ileride yapılacak açıklamalarda duyurulacaktır. Bu konuda Vergi Usul Kanunu ile Hazine ve Maliye Bakanlığına düzenleme yetkisi verilmiştir.
Mücbir Sebep Halinden Faydalanacak Mükellef Grupları
1. Perakende Ticaret ve Alış Veriş Merkezleri
Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı vb. her türlü ürünün perakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda perakende satış faaliyetinde bulunanlar
2. Demir Çelik ve Metal Sanayii
Demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı ile bunların imalatçılar tarafından satışı
3. Otomotiv
Otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışı
4. Lojistik-Ulaşım
Hava, kara, demiryolu, deniz ve her türlü suyolu ile yapılan her türlü şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri
5. Sinema ve Tiyatro Faaliyetleri
Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler
6. Konaklama
Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyetler
7. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri
Lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler
8. Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri
Kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerin imalatı ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı ile satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve satışı
9. Etkinlik ve Organizasyon
Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düğün ve nikâh salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri
2- Nisan ayı başında yürürlüğe girecek olan konaklama vergisi Kasım 2020’ye kadar uygulanmayacaktır. Bu yıl başlaması planlanan değerli konut vergisi zaten 1 yıl ötelenmişti. Bu ertelemenin bütçeye maliyetinin bu yıl için 400-500 milyon TL olması beklenmektedir.
3- Kamu arazisi kullanan otellerde uygulanan irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenmektedir.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmektedir. Hali hazırda yurt dışına yapılan uçuşlarda yurt dışı parkura isabet eden hizmet ve teslimlerden KDV alınmamaktadır.
5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelenmesi ve gerekmesi halinde bunlara ilave finansman desteği sağlanması planlanmaktadır.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği sağlanacaktır.
7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarına ilişkin olarak, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecektir.
8- Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacaktır. Kredilerde öncelik yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecektir.
9- Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik eden önlemler alınacaktır.
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarın yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılarak, asgari peşinatın yüzde 10’a düşürülmesi düşünülmektedir.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi sicillerine “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacaktır.
12- Geçmiş yıllarda uygulanan asgari ücret desteği devam ettirilecektir.
13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecektir. Hali hazırda iş hukukumuzda bulunan ve çok tercih edilmeyen bu yöntemler bu kriz sebebiyle önemli hale gelmiştir.
14- Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacaktır. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacaktır.
15- En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecektir.
16- Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecektir. Aynı şekilde emeklilerin maaş promosyon ödemeleri de banka şubelerine gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılacaktır.
17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacaktır.
18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacaktır. Bu uygulama mevcutta İş Kanunu’na dayalı olarak sezon yoğunluğu fazla olan bazı sektörlerde kullanılmakta ve 2 ay yetersiz kalmaktadır.
19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacaktır.
20- 31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 30 Nisan 2020 gün sonuna kadar uzatılmıştır.
21- Teknokent ve Ar-Ge & Tasarım Merkezi personeline yönelik kolaylaştırma yapılmış ve evden çalışma imkânı getirilen teşvikli personel hakkında duyuru yapılmıştır.
22- Etil alkol, kolonya ve dezenfektan gibi bazı önemli malların ihracı kayda bağlı hale getirilmiştir.
Bunun yanında sayın Cumhurbaşkanı tarafından değinilen diğer konular da şu şekildedir:
Hazine ve Maliye Bakanlığı TESK, TİM, MÜSİAD, TOBB, TÜSİAD, UND gibi kurumlar ile Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, Ticaret Bakanlığı, Eximbank gibi kurumlardan sektör taleplerini toplamıştı. Bu taleplerden bir kısmının karşılandığı görülmektedir. Aşağıdaki taleplerle ilgili bir karar alınmadığı anlaşılmakta olup, bu taleplerin de değerlendirilmesi beklenmelidir.
Siber güvenlik dünyasında son dönemin en dikkat çekici olaylarından biri, yüz binlerce web sitesini etkileyen…
İşe girişte her çalışandan istenilen bazı belgeler söz konusudur. Bu belgeler firmalara, işçinin özelliğine ve…
İş hayatında iletişimin önemli bir bölümü e-posta, anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya üzerinden yapılıyor.…
16.07.2024 tarihli ve 2024/04 sayılı İŞKUR Genelgesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2.…
Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında, her belgenin bir son kullanma tarihi olduğunu biliyor muydunuz?…
OSGB’ler ile işyerleri arasında veya bireysel olarak yapılan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyoneli sözleşmelerinin…