“Ustalık Telafi Programı nedir?” sorusuna cevap olarak “En fazla 27 haftalık program çerçevesinde verilen bir eğitim sonrasında çalışanların ustalık belgesini almaya hak kazanmış olduğu bir programdır.” demek mümkün. Program, sigortalı kişinin iş yerinde çalışırken mesleki anlamda tecrübesini arttırabilmesini amaçlamakta olup aynı zamanda işverenlere hibe desteği sağlar.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 21 Ekim 2021 tarihinde uygulanmasına karar verdiği Ustalık Telafi Programı’na (UTP) 22 Nisan 2022’de başlandı. Yürütücü konumunda olan kurum ise Millî Eğitim Bakanlığı olup amacı, iş yerindeki pratik öğrenmelerin pekiştirilmesidir. Sonrasında ise yapılacak olan sınavda başarılı olan kişilere ustalık belgesi verilir. Ayrıca katılımcıların sıklıkla merak ettiği sorular arasında “Ustalık belgesi nasıl alınır?” sorusu da bulunur. Mesleki eğitim merkezlerine başvurduğunuzda veya ustalık telafi programına katılım ile ustalık belgesi alınabilir.
Ustalık telafi programı, mesleki eğitim merkezleri bünyesinden iş yerinde eğitim alma özelliği bakımından ayrılır. Ustalık telafi programı çerçevesinde, eğitimler işyerinde usta öğretici statüsünde olan kişiler tarafından verilir. Yine de bu noktada önemli bir ayrıntıya dikkat etmek gerekir: işletme bünyesinde eğer usta öğretici bulunmuyorsa yaklaşık iki haftalık bir online olacak şekilde yapılacak olan kurs ile usta öğretici belgesi almanız da mümkün.
Ustalık telafi programı meslek dalları ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:
UTP içeriğinde yer verilen hususlar çevresinde birtakım şartlar yer alır. Bunlara kısaca değinmek gerekirse :
Ustalık telafi programı kapsamında sunulan eğitim başlıklarını ve avantajlarını kısaca şu şekilde özetlenebilir:
Sizler de bir işveren olarak sürecin başından sonuna kadar kolay bir şekilde yönetimini sağlayabilmek ve program uygunluk analiz yönetimininden faydalanmak için hemen Rasyotek Ustalık Telafi Programı Teşvik Danışmanlığı https://rasyotek.com.tr/ustalik-telafi-programi/ linki üzerinden destek alabilirsiniz. Ayrıca süreç hakkında merak ettiğiniz tüm soru başlıklarına da hızlı bir şekilde yanıt bulabilmeniz mümkün.
Ustalık telafi programı teşvik programında eğitimden yararlanabilmeniz için öncelikle gerek iş yerlerinin gerekse çalışanların belirlenmiş kriterleri taşımış olmaları gerekmektedir. İşveren ve çalışan bilgilerini içeren evrakların hazırlanmasının ardından E- Mesem sistemine kursiyerin ve iş yeri bilgileri girilir. Böylelikle ustalık telafi çerçeve programı başlatılmış olur.
27 haftalık süreç boyunca iş yeri tarafından kursiyerlere ödenen ücretin belgelendirilmesinin ardından devlet tarafından işverenlere destek aktarılır. Genelde bu destek, 2023 yılın net asgari ücretin yarısı olacak kadar bir aylık destek biçimindedir. Bunun yanı sıra eğitim sürecinin sonuna geldiği zaman başarı göstermiş olan adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olan ustalık belgesine sahip olur. Çalışmış olduğu iş yerindeki görevine devam edebilir.
27 haftalık süre sonrasında ise ustalık telafi programı devlet desteği ödenmesi durur. Programın genel amacı, işveren ve devletin el ele vererek çalışanların mesleki anlamdaki tecrübe ve deneyimlerinin artmasına yardımcı olmaktır.
“Ustalık telafi programı şartları nelerdir?” sorusunun cevabı da önemlidir. Program teşviklerinden sizler de faydalanmak istiyorsanız aşağıda belirtilen gerekli adımları uygulamalısınız. İşte, sizler için derlediğimiz ustalık telafi programı başvuru yöntemleri:
Siber güvenlik dünyasında son dönemin en dikkat çekici olaylarından biri, yüz binlerce web sitesini etkileyen…
İşe girişte her çalışandan istenilen bazı belgeler söz konusudur. Bu belgeler firmalara, işçinin özelliğine ve…
İş hayatında iletişimin önemli bir bölümü e-posta, anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya üzerinden yapılıyor.…
16.07.2024 tarihli ve 2024/04 sayılı İŞKUR Genelgesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2.…
Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında, her belgenin bir son kullanma tarihi olduğunu biliyor muydunuz?…
OSGB’ler ile işyerleri arasında veya bireysel olarak yapılan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyoneli sözleşmelerinin…