Kısa çalışma ödeneği, Türkiye’de pandeminin ekonomik etkilerine karşı alınan tedbirler kapsamında uygulanan; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle, haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu olmadan iş yeri faaliyetlerinin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği vermektedir.
Sigortalı çalışanların son bir yıllık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük brüt kazancının yüzde 60’ı olarak belirlenir. Bu tutar, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez. İş yeri faaliyetlerinin tamamen durdurulması durumunda 1.752,40 lira ile 4.380,99 lira aralığında kısa çalışma ödeneği ödenir. Böylece ekonomik olarak ciddi anlamda zarar gören işverenin maliyetini azaltmaya yönelik devlet desteği sağlanırken, çalışanın da bu dönemde bir nebze de olsa rahat nefes almasına imkân sağlanır.
İşverenlerin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmeleri için belli şartları yerine getirmeleri beklenirken kısa çalışma ödeneği kurallarına uygun şartları sağlayan işverenlerin bu ödenekten faydalanabilmeleri için e-devlet üzerinden başvuruda bulunmaları da gerekmektedir. Sigortalı çalışanın kendi adına ya da iş yeri adına talepte bulunmasının söz konusu olmadığı ödenekle ilgili değerlendirmeler yine işverenin e-devleti üzerinden takip edilebilmektedir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi sebebiyle gereğinden fazla miktarda yapılan ödemeler, yasal faizi ile işverenden; işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile çalışanın kendisinden tahsil edilir.
Pandeminin başlangıcından bu yana devam eden kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) sonlanması beklenirken 22 Nisan 2021 tarihli ve 3910 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Devam eden pandemi koşullarında gerek işverene gerekse çalışanlara büyük bir fırsat yaratan kısa çalışma ödeneği, haziran ayı sonuna kadar uzatılırken işverenin işçi çıkartamaması hükmünün de devamlılığı sağlanmıştır. Böylece yasaklı dönemde işverenin haksız yeri sigortalı çalışanı işten çıkarması durumunda, her bir çalışan özelinde gerçekleştirilen haksız fesih için işverenin 3.577,00 Türk lirası ödeme mecburiyeti bulunmaktadır.
Siber güvenlik dünyasında son dönemin en dikkat çekici olaylarından biri, yüz binlerce web sitesini etkileyen…
İşe girişte her çalışandan istenilen bazı belgeler söz konusudur. Bu belgeler firmalara, işçinin özelliğine ve…
İş hayatında iletişimin önemli bir bölümü e-posta, anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya üzerinden yapılıyor.…
16.07.2024 tarihli ve 2024/04 sayılı İŞKUR Genelgesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2.…
Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında, her belgenin bir son kullanma tarihi olduğunu biliyor muydunuz?…
OSGB’ler ile işyerleri arasında veya bireysel olarak yapılan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyoneli sözleşmelerinin…