Rasyolife

Şirketlerde Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları

İklim krizini küresel bazda hissettiğimiz günümüzde konunun uluslararası anlaşmalarla da dünya gündeminde önemli bir noktaya gelmesiyle karbon ayak izini azaltmak adına gerçekleştirilen faaliyetler de hız kazanmıştır. Uluslararası iş yapış şeklindeki regülasyonların yanı sıra şirketler, konuya eğildikleri takdirde kârlılık anlamında da ciddi anlamda yol alabileceklerini anlamışlar ve bu da konuya hassasiyetle eğilmelerine sebep olmuştur.

Bu yazımızda karbon ayak izini azaltmak adına şirketlere fayda sağlayabilecek çözüm önerilerine değiniyoruz.

Şirketin Karbon Ayak İzini Hesaplatması

Karbon ayak izini azaltmak adına gerçekleştirilmesi gereken ilk adım şirketlerin var olan karbon ayak izlerinin hesaplanmasıdır. Sera gazı emisyonları ölçüldükten sonra çıkan sonuçlara göre neler yapılabileceği planlanmalı ve adım adım en üst kademeden en alt kademedeki çalışanlara kadar kurum kültürü oluşturulmalıdır. Çünkü her ne karar alınırsa alınsın bu çalışanlara doğru aktarılıp uygulamada verimlilik sağlanmadığı takdirde hedefler gerçekleşemeyecektir.

İsraftan Kaçınmak

Karbon ayak izinin azaltılması anlamında fayda sağlayacak detaylar, aynı zamanda şirketlerin maliyet kalemlerinin düşmesine de katkıda bulunmaktadır. Çıktı sayılarını azaltmak, tek kullanımlık ürünlerin şirketçe satın alınmasını sonlandırmak, eşya ve malzemeleri temiz ve düzenli kullanarak sürekli yeni satın alımdan kaçınmak, enerji geri kazanım faaliyetlerini gerçekleştirmek; örnek olarak verilebilir.

Ulaşım için Alternatif Çözümler Üretmek

Yönetici ve üzeri pozisyondaki tüm çalışanlara araç tahsis etmek, bir şirketi mali anlamda zorlayacak olmasının yanı sıra karbon ayak izi anlamında da olumsuz bir noktaya taşıyacaktır. Bu sebeple şirketlerde havuz araç kullanımını yaygınlaştırmak, şirkete geliş gidişlerde servis kullanımını teşvik etmek; karbon ayak izi azaltımı için fayda sağlayacaktır.

Yenilenebilir Enerji Tercih Etmek

Çok basit gibi görünmese ve kısa vadede maliyet yaratacağı düşünülse de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek orta ve uzun vadede hem şirketlerin gider kalemlerinde pozitif yönlü büyük fark yaratacak hem de temiz enerji kullanımına bağlı olarak karbon ayak izi oranlarını düşürecektir.

Çevre Odaklı Faaliyetlere Kaynak Ayırmak

Kurumsal Sosyal Sorumluluk anlamında da büyük öneme sahip çevre odaklı faaliyetlere kaynak ayırma ve katılım, karbon ayak izinin azaltılması bakımından da atlanmaması gereken bir husustur. Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği geliştirmek, ağaç dikiminin yaygınlaşmasına katkı sağlamak ve teşvik etmek yapılabilecekler arasındadır.

Enerji Verimliliği Sağlayan Cihazlar Kullanmak

Şirketler içerisinde kullanılan tüm elektronik cihazlar düşünüldüğünce ortaya ciddi bir karbon ayak izi çıkmaktadır. Bu sebeple kullanılan cihazların enerji verimliliği sağlaması, olası karbon ayak izi kullanımını da ciddi ölçüde azaltacaktır. Ekipman seçimi, yenilemesi ya da değişimi esnasında verimlilik esaslı hareket edilmesi, şirketlerin üzerine düşen sorumlulukların başında gelmektedir.

Rasyotek

Geçerli Gönderi

SGK İşveren Sistemi APHB Excel Formatında Listeleme Menüsü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İşveren Sistemi’ne eklenen APHB Listeleme menüsüyle işverenlerin daha önce yüklemiş olduğu…

3 hafta -

Çalışma Sürelerinin Düzenlenmesi

Avrupa’da hızla yayılan haftada 35 saatlik çalışma süreleri, Türkiye’de de dile getirilen talepler arasında yer…

2 ay -

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREN TASARI TBMM’DE!

16 Şubat 2024 tarihinde 8. Yargı Paketi olarak da anılan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı…

2 ay -

Deep Fake ve Kişisel Veriler

Kişisel Verileri Koruma Kurumu resmi internet sitesinde, Deepfake'in tanımı, amaçları, kişisel verilere yönelik riskleri, tespit…

3 ay -

İşkolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

23.01.2024 tarih ve 32438 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İşkolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile…

3 ay -

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KURUL KARAR ÖZETLERİ

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KURUL KARAR ÖZETLERİ  A. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KURULU TARİHLİ KARAR ÖZETLERİ   1.…

4 ay -