Bugün Uzman Diyetisyen İpek AĞACA ÖZGER ile iş dünyasında sağlıklı beslenme bilincini, renkli beslenmeyi ve kurumsal dünyada sağlıklı beslenme için neler yapılabileceğini konuşacağız.
Merhaba İpek Hanım, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Mesleğine aşık bir beslenme uzmanıyım. İlk ve tek tercihim olarak seçtiğim Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans eğitimimi 2007 yılında bitirdim. 2009 yılında yüksek lisans eğitimime Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde devam ederek 2011 yılında ‘Uzman Diyetisyen’ unvanını almaya hak kazandım. Şu anda ise Acıbadem Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik Bölümünde doktora eğitimime devam ediyorum.
Mezuniyet sonrası birçok hastane ve kurumda çalıştıktan sonra 2014 yılında “Renkli Diyet” markasını yarattım ve kendi ofisimde beslenme danışmanlığı hizmetlerine başladım. Kişilerde sağlıklı beslenmenin alışkanlık haline gelmesini amaçlıyorum. Bireysel, kurumsal ve online beslenme danışmanlığı veriyorum.
Hangi alanlarda çalışıyorsunuz?
Kişiye özel planlanmış sağlıklı ve kalıcı şekilde kilo vermek, kilo almak, kilo kontrolünü sağlamak, sağlıklı beslenme danışmanlığı, gebelik ve emziklilik dönemine özgü beslenme, hastalıklara yönelik beslenme tedavisi, çocuk ve ergen beslenmesi üzerine çalışmalarıma devam ediyor; kişilere ve pek çok kuruma beslenme danışmanlığı hizmeti veriyorum. Ancak doğru menüleri planlamayı öğrendiğimizde sağlıklı ve ideal kiloda kalabiliyoruz. Bu sebeple menü planlama eğitimini de çok önemsiyorum.
Kurumlarla olan çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?
Kurumsal beslenme danışmanlığı, çok sevdiğim çalışma alanlarından biridir. Aslında verdiğim hizmetler de oldukça geniş.
Türkiye’nin önde gelen birçok markasıyla farklı iş birliklerim oldu, halen de olmaya devam ediyor. Bunlardan bazıları: Nestle, Ülker, Hero Baby, Pfizer, Nobel İlaç, UNO, Divan Restaurantları, Loreal, İstanbul Ticaret Borsası, İTÜ Teknokent, Amerikan Cranberry Derneği, California Ceviz Komisyonu, USA Rice Federation, Axa Sigorta…
Kurumsal Danışmanlık Hizmetlerinizden Biraz Daha Ayrıntılı Bahseder misiniz?
“Renkli Diyet, Sağlığa Davet” Seminerleri
Kurumlarda çalışan kişilere yönelik birçok farklı konu ile ilgili seminerler düzenliyorum; workshop etkinlikleri gerçekleştiriyorum. Hem katılımcılarla güncel bilgileri paylaşıyor hem de pratik ve sağlıklı tarifleri birlikte deneme imkânı buluyoruz. Bu etkinlikleri, seminerleri hem yüz yüze hem de online gerçekleştirebiliyoruz. Özel günlerde çalışanların da ilgisini çeken konularda seminerler gerçekleştirebiliyorum. Örneğin; Dünya Alzeimer Günü’nde “Alzeimer’dan Korunmak İçin Beslenme Önerileri” Bunun dışında verdiğim seminerlerden bazıları:
“Pandemi Sürecinde Sağlıklı Beslenmenin Önemi”
“Kilonuzu Kaybederken Sağlığınızı Kaybetmeyin”
“Beslenmeniz mi Psikolojinizi Etkiliyor, Psikolojiniz mi Beslenmenizi?”
“Evden Online Çalışma Temposunda Yapılabilecek Pratik ve Sağlıklı Ara Öğünler”
“Çocuklarımıza Sağlıklı Beslenmeyi Nasıl Sevdirebiliriz?”
“Ödem Atan İçecek Tarifleri”
“Çocukların İlgisini Çekebilecek Sağlıklı ve Eğlenceli Menü Örnekleri”
“Günümüz Hastalığı: Sağlıklı Beslenme Takıntısı (Ortoreksia Nervosa)”
“Güncel Beslenme Trendleri: Ketojenik Beslenme, Vegan Beslenme, Glutensiz Beslenme ”
Kurumlara Menü Planlama Danışmanlığı:
Kendi mutfağında yemek pişiren veya dışarıdan herhangi bir yemek şirketinden yemek alan kurumlar için öğle yemeği menüleri planlıyorum. Örneğin mavi yaka veya beyaz yaka çalışanların gün içerisinde tüketmeleri gereken enerji ve besin ögeleri farklılık gösterir. Şirketlere menü planlama desteği veriyorum. Ayrıca catering şirketlerine, restaurantlara, okullara, huzurevlerine, bakımevlerine de danışmanlık veriyorum.
Kurumsal Wellness/ Online Diyet:
Kurumlar artık çalışanlarının sağlığını çok önemsiyorlar. “Sağlıklı çalışan, mutlu çalışan” felsefesiyle hareket eden birçok kurum, diyetisyen ile çalışmayı önemsiyor. Çünkü beslenme durumu, mevcut sağlıkla çok ilişkili. Ben de birçok kurum çalışanı için “kişiye özel sağlıklı beslenme danışmanlığı” veriyorum. Ofislerine belli aralıklarla gidip ayrıntılı vücut analizi ölçümlerini yapıp kişiye özel beslenme programlarını planlıyorum ve düzenli takipler yapıyorum. Bu sayede birçok kişi ideal kilosuna kavuşuyor. Üstelik iş yerinde böyle bir sağlığı destekleyici hizmet almak çalışanları çok memnun ediyor. Zaman tasarrufu da yapmış oluyoruz. Şimdilerde, kurumlara giderek yüz yüze destek verdiğim gibi online danışmanlık vererek de devam ettiriyorum. Pandemi dolayısıyla birçok kurum uzaktan danışmanlığı tercih edebiliyor.
Yazılı ve görsel basında, kongrelerde, etkinliklerde çalışmalarınız oluyor mu? Bir kitabınız olduğunu da biliyoruz. Kitabınızdan da biraz bahseder misiniz?
15 yıllık meslek hayatım boyunca pek çok TV kanalında sağlık programlarına, haber bültenlerine uzman konuk olarak destek verdim; halen de devam ediyorum. Birçok gazete ve dergide yazılar yazdım, halen de yazıyorum.
“Beslenme ve Diyet” konulu sempozyum, fuar, kongre, vb. mesleki toplantılara konuk ve konuşmacı olarak katılıyorum.
‘Renklerle Diyet’ isimli bir kitabım var. Bu kitapla kişileri renkli bir yolculuğa çıkartıyorum.
“Renkli Diyet” nedir? Pandemide renkli beslenmenin önemi nedir?
Meyve ve sebzelerdeki renk çeşitliliği sağlığımız için çok önemli. Pandeminin devam ettiği bu günlerde bağışıklık sistemimizin güçlü olması için de renkli beslenmeye özen göstermeliyiz.
Meyve ve sebzeleri ne kadar farklı renklerde tüketirsek vitamin, mineral ve antioksidan alımımız da o kadar zenginleşmiş olur. Ben renkli beslenmeyi çok önemsiyorum. Gökkuşağı 7 renk içeriyor; renkli diyet ise 5 rengi kapsıyor. Bunlar: kırmızı, mor, beyaz, turuncu ve kırmızı.
Kırmızı Meyve ve Sebzeler
Enerjinin simgesi kırmızı rengi meyve ve sebzelere veren pigment likopen antioksidanıdır. Kırmızı meyve ve sebzelere örnek olarak domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık verilebilir.
Sarı-Turuncu Meyve ve Sebzeler
Turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafından renklendirilmişlerdir.
Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, havuç, şeftali, kayısı, kavun, mango, nektarin, portakal, mandalina, Trabzon hurması, muşmula, Malta eriği (yeni dünya), ananas, papaya, limon, sarı biber, tatlı patates, mısır ve sarı domatestir.
Yeşil Meyve & Sebzeler
Huzurun rengidir yeşil! Klorofiller, bitkilere yeşil rengi veren pigmentlerdir. Klorofil vücudun doğal detoks yeteneğini desteklemek için karaciğere yardımcı olmanın yanında toksinlerin vücutta toplanmasını önlemek için bağışıklık fonksiyonunu da destekler.
Bu gruptaki besinler yüksek C vitamini içermeleri ile dikkat çekerler. C vitamini alımının bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olabildiğini biliyoruz.
Bunlar: yeşil üzüm, yeşil erik, kivi, lime, yeşil soğan, avokado, brokoli, kara lahana, marul, roka, taze nane, dereotu, tere, kuzukulağı gibi tüm otlar, taze fasulye, kabak, yeşil dolmalık biber, yeşil sivri biber, kuşkonmaz, bezelye, Brüksel lahanası, salatalık, ıspanak, pazı, hardal, semizotu, tere ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.
Mor Meyve ve Sebzeler
Mor renge sahip olan meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’dir.
Bunlar: patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor/kırmızı turp, böğürtlen, siyah ahududu, yaban mersini, incir, mor erik, kuru erik, mor-kırmızı-siyah üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı gibi meyve ve sebzelerdir. Özellikle çocukların bu meyve ve sebzeleri, mevsiminde ve düzenli olarak tüketmesi ihmal edilmemelidir.
Beyaz Meyve ve Sebzeler
Beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde almışlardır. Antoksantin, antioksidan özellikte olan bir flavonoidtir.
Bağışıklık sistemi, bir organizmayı enfeksiyonlardan ve kanserden korumada kilit rol oynar. Flavonoidlerin, bağışıklık sistemine ait hücrelerin farklılaşmasını ve miktarını doğrudan modüle ettiği gösterilmiştir.
Sarımsak, soğan ve ilgili sebzelerin bağışıklık sistemini aktive ederek enfeksiyonlara karşı korudu da bilinmektedir.
Beyaz grupta yer alan meyve ve sebzeler: muz, elma, armut, ayva, karnabahar, beyaz lahana, sarımsak, soğan, zencefil, mantar, patates, turp, yer elması, hindiba, kereviz, enginar ve pırasadır.
Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?
“Renkli beslendiğinizde hayatınızın da renklendiğini göreceksiniz!” diyerek sözlerimi bitirmek istiyorum. Güncel beslenme bilgilerini paylaştığım youtube, instagram gibi sosyal medya hesaplarından beni takip edebilirsiniz. Sağlıklı ve formda kalın.
Youtube: Diyetisyen İpek Ağaca
Instagram: @diyetisyenipekagaca , @ofistediyetisyenvar
Web: www.renklidiyet.com
Siber güvenlik dünyasında son dönemin en dikkat çekici olaylarından biri, yüz binlerce web sitesini etkileyen…
İşe girişte her çalışandan istenilen bazı belgeler söz konusudur. Bu belgeler firmalara, işçinin özelliğine ve…
İş hayatında iletişimin önemli bir bölümü e-posta, anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya üzerinden yapılıyor.…
16.07.2024 tarihli ve 2024/04 sayılı İŞKUR Genelgesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2.…
Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında, her belgenin bir son kullanma tarihi olduğunu biliyor muydunuz?…
OSGB’ler ile işyerleri arasında veya bireysel olarak yapılan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyoneli sözleşmelerinin…