Ülkemizde ar-ge ve teknoloji konusunda sürekli yeni düzenlemeler yapılıyor. Amaç, katma değerli üretimi, markalaşmayı artırmak, teknolojik bilgiyi maksimize etmek. Bu da büyük ölçüde yenilikçi uygulamalara, marka ve tasarımlara, süreçlerde inovasyon ve ar-ge’ye ve yeni buluşlara dayanıyor.
Her ne kadar “icat çıkarma”, “eski köye yeni adet getirme” türünde çok fazla deyiş veya söz olsa da güzel Türkçemizde; icat çıkaranı, buluş yapanı, yenilikçiliği destekleyen bir konumdayız artık ülke olarak. Konuyla ilgili çeşitli kanunlarda bu yönde kullanılabilecek istisna, teşvik, hibe, yardım ve benzeri uygulamalar mevcut.
Bu teşviklerden ülkemizde tasarım ve arge merkezlerine yatırım yapan inşaat, mimarlık ve mühendislik ve proje firmaları da yararlanmaya başladı. 2019 yılı itibariyle sektörden 28 tane firma arge veya tasarım merkezi kurarak sürekli inovasyon, arge ve tasarım işlerine odaklanıp işlerini geliştirirken devlet tarafından verilen desteklerden de yararlanmaya başladı.
Kısaca değinmek gerekirse arge merkezleriyle alakalı olarak 2016 yılında yapılan düzenlemelerle tasarım faaliyetleri de 5746 sayılı teşvik kanunu kapsamına alınmıştır.
Ar-Ge veya Tasarım Merkezleri kanunî veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin;
Bu kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerine sağlan teşvik ve destekler ise aşağıdaki gibidir:
Ar-Ge / Tasarım Merkezi olmanın şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde, gerçekleştirilecek olan faaliyetlere ilişkin olarak yapılacak olan harcamaların kapsamı 5746 sayılı Kanun ile belirlenmiş olup bu çerçevede arge – tasarım harcamaları aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır.
Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, proje faaliyetleri kapsamında yapılan harcamaların tamamı (%100) Kurumlar Vergisi matrahından indirilebilmektedir. Kazancın bulunmaması durumunda indirim tutarı sonraki dönemlere süre sınırlaması olmaksızın devretmektedir. Ayrıca devreden vergi indirim tutarı yıllar itibarıyla yeniden değerleme oranı ile değerlenecektir.
Diğer taraftan Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, proje faaliyetleri kapsamında yapılan harcamalar aktifleştirilerek, amortisman yolu ile giderleştirilecektir. Bu çerçevede amortisman yolu ile gider olarak dikkate alınmış olan tasarım harcamaları zamanda Kurumlar Vergisi matrahından indirilmektedir.
Yapılan yeni bir düzenlemeyle Ar-Ge ve Tasarım merkezlerine performansa dayalı ilave indirim hakkı tanınmıştır. Buna göre aşağıda belirtilen göstergelerden herhangi birisinde bir önceki yıla göre en az %20 artış sağlayan Ar-ge veya Tasarım Merkezlerinde o yıl yapılan Ar-Ge, Yenilik veya Tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının %50’si de ilave olarak indirim konusu yapılabilecektir.
Artış Sağlanması gereken göstergeler aşağıdaki gibidir;
Siparişe dayalı olarak yürütülen Ar-Ge veya tasarım faaliyetleri destek kapsamına alınmıştır.
Buna göre Kanun kapsamında Ar-Ge merkezlerinin sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak yürüttükleri Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri Kanunda belirtilen indirim, istisna, teşvik ve destek unsurlarından yararlanabilir.
Ar-Ge veya tasarım merkezleri tarafından siparişe dayalı olarak yürütülen Ar-Ge veya tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamaların yüzde ellisi bu merkezler tarafından, bu harcamaların
kalan yüzde ellisi ise siparişi veren gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, Ar-Ge ve tasarım indirimi olarak dikkate alınabilecektir.
Ar-Ge ve tasarım Merkezi personeli ile destek personelinin, 5746 sayılı kanun kapsamında arge ve tasarım faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktır.
5746 Sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge, destek ve tasarım personelleri için gelir vergisi stopajı teşvik oranları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
Ar-Ge, destek ve tasarım personelinin bu faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri ücretleri yukarıda belirtilen oranlarda gelir vergisinden müstesnadır. İşveren tarafından tevkif edilen gelir vergisi stopaj tutarları yukarıda belirtilen oranlarda terkin edilmek suretiyle Maliye İdaresi’ne ödenmeyecektir. Diğer bir ifade ile söz konusu uygulama işveren için sağlanan bir teşvik olup personelin net maaşında bir değişikliğe neden olmamaktadır.
Arge ve Tasarım merkezleri için 5746 sayılı kanun kapsamında her türlü tasarım faaliyetine ilişkin olarak düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden müstesnadır. Bu çerçevede tasarım personeli ücretlerine ilişkin olarak düzenlenecek olan bordrolarda damga vergisinden istisnadır. Buna göre tasarım merkezi personeli ücretleri de damga vergisinden istisnadır.
5746 sayılı Kanun kapsamında yürütülen ar-ge ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır.
Temel bilimler alanlarında en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerine, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin o yıl için uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, kamu personeli hariç olmak üzere iki yıl süreyle, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.
Bunun yanında arge ve tasarım merkezlerinde makine ve teçhizat için KDV istisnası ve hızlandırılmış amortisman uygulaması da yürürlüğe girmiştir. KDV Kanunu 13/m maddesine göre münhasıran ar-ge, yenilik ve tasarım faaliyetinde kullanılacak yeni makina ve teçhizat teslimlerinde istisna uygulanacaktır.
Ar-ge ve tasarım merkezi kuruluşu ve bu konudaki desteklerin hesaplanması için bize danışabilirsiniz.
Siber güvenlik dünyasında son dönemin en dikkat çekici olaylarından biri, yüz binlerce web sitesini etkileyen…
İşe girişte her çalışandan istenilen bazı belgeler söz konusudur. Bu belgeler firmalara, işçinin özelliğine ve…
İş hayatında iletişimin önemli bir bölümü e-posta, anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya üzerinden yapılıyor.…
16.07.2024 tarihli ve 2024/04 sayılı İŞKUR Genelgesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2.…
Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında, her belgenin bir son kullanma tarihi olduğunu biliyor muydunuz?…
OSGB’ler ile işyerleri arasında veya bireysel olarak yapılan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyoneli sözleşmelerinin…