Deep Fake ve Kişisel Veriler

Deep Fake ve Kişisel Veriler

Deep Fake ve Kişisel Veriler

Kişisel Verileri Koruma Kurumu resmi internet sitesinde, Deepfake’in tanımı, amaçları, kişisel verilere yönelik riskleri, tespit yöntemleri ve korunma önlemlerini içeren bir Bilgi Notu yayınlamıştır.

Deepfake, yapay zeka teknikleri kullanılarak fotoğrafların, videoların ve seslerin gerçeğe uygun bir şekilde taklit edilmesi veya değiştirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır.

Bu teknolojiye aslında çok da yabancı değiliz, özellikle sinema sektöründe karşılaşıyoruz. Hızlı ve Öfkeli filminde uzun yıllar başrol oynadıktan sonra hayatını kaybeden Paul Walker, serinin devam filmlerinde bu teknoloji sayesinde yer alabildi ancak bu teknoloji her zaman bu şekilde faydalı bir şekilde kullanılmıyor.

Sinema ve eğlence sektöründe kullanılan bu teknoloji, kişisel verilerin başka kişisel verilerle karıştırılarak gerçeklikten uzak verilerin oluşturulmasına ve dolayısıyla suç ve kabahatlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kurumun yayınladığı Bilgi Notu, Deepfake’in tespit edilmesi için çeşitli yöntemler önermektedir. Bunlar arasında videodaki kişinin göz hareketlerinin doğallığı, yüzün pürüzsüzlüğü veya kırışıklığı, ve söylenenlerle yüz ifadesinin uyumunun değerlendirilmesi yer almaktadır.

Kurum, Deepfake teknolojisinin oluşturabileceği tehlikelere karşı kişilerin sosyal medya paylaşımlarında farkındalık göstermelerinin önemini vurgulamakta ve teknolojinin gelişmesiyle doğan risklerin teknolojiyle çözümlenebileceği üzerinde durmaktadır.

Kurum’un 19.01.2024 tarihli Bilgi Notu’na aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://kvkk.gov.tr/SharedFolderServer/CMSFiles/015794c4-061b-4560-a0b2-e372ee536642.pdf

Rasyotek

Rasyotek