Pandemi Döneminde Yazılımların Önemi

Pandemi Döneminde Yazılımların Önemi

Pandemi Döneminde Yazılımların Önemi

Yaşam son bir buçuk yıldır hiç beklemediğimiz şekilde değişime uğradı ve tüm dünyayı etkileyen pandemi ile hemen her sektör dijital dönüşümün önemini daha yoğun şekilde kavramaya başladı. Sağlık, eğitim ve e-ticaret başta olmak üzere hemen her sektör içerisinde geniş yer bulan dijital dönüşüm, geliştirilen yazılımlar insanların yeni dünya düzenine uyum sağlama süreçlerini de hızlandırdı.

Eğitimde Dijital Dönüşüm

Her ne kadar on-on beş yıllık süreçte dijital platformlar aracılığıyla eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmekteyse de pandeminin tüm dünyaya getirdiği kısıtlamalar ile örgün öğretim kurumları da öğrenim ortamlarını ilkokuldan üniversiteye kadar %100 dijital platformlara taşıdılar. Yüz yüze eğitimin yapılamamasından kaynaklı gelişen çevrimiçi ve kayıtlı eğitim faaliyetleri ile her yaştan bireyler internet üzerinden öğrenmeyi deneyimleme fırsatını buldular. Bu durumla birlikte yeni nesil öğrenme modellerinin ve müfredatlarının da önü açılmaya başladı.

Sağlık Sektöründe Yazılımların Önemi

Pandemi döneminde en büyük sınavı veren sağlık sektörü ve en ön safta savaşan sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştıracak, iş yüklerini azaltacak çözümler hiç şüphesiz çok kıymetli sayılmıştır. Amerika merkezli Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Topluluğu’nun (HIMSS) da altını çizdiği sağlıkta dijital dönem konusu, pandemi ile hem daha büyük önem kazanmış hem de konuya dair gelişmeler hızlanmıştır. Özellikle yoğun bakım bilgi yönetim sistemleri ve biyomedikal cihazlardan veri alışverişi sağlayan yazılım ürünleri ve bu yazılımları geliştiren firmalar Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere pek çok resmi kurum ve kuruluş tarafından da desteklenmektedir.

Alışveriş Alışkanlıklarında Gelenekselden Kopuş ve Mobil Uygulamalar Dönemi

Her ne kadar bugün ile güvenlik anlamında tedirginlik yaşayan insanlar azımsanamayacak kadar çok olsa da son yıllarda oldukça büyük aşama kaydeden e-ticaret ve giyimden hızlı tüketim mallarına kadar geniş ürün yelpazesi sunan mobil uygulamalar pandemi ile daha da büyük önem kazandı. Pek çok firma fiziki dükkanlarının sayısını azaltma ve kapatma durumuyla yüz yüze gelip dijital ortamlardaki satışlarına yoğunlaşmışlardır. Son yıllarda geliştirilen pek çok e-ticaret uygulaması da insanların bu süreçte duruma daha kolay alışmalarına imkân tanımıştır. Yasaklar süresince evlerinde kalan insanlar bu uygulamalar vasıtlasıyla temel ihtiyaçları başta olmak üzere giyimden elektronik eşyaya kadar hemen her ihtiyaçlarını alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek kesintisiz ve sorunsuz olarak karşılamışlardır.

Lojistik Sektöründe Yazılımlar

Pek çok sektörün durma noktasına geldiği pandemi döneminde işleyişlerine hız kesmeden devam eden hatta hızını artıran lojistik sektörü, dijital dönüşümle ve geliştirilen yazılımlarla ilerleyişini sürdürdü. Yazılımların %50 oranında daha fazla önem kazandığı son bir buçuk yıllık süreçte dijital dönüşümden faydalanamayan firmalar da aynı şekilde operasyonlarını yönetmekte zorluk çekti. Bu süreçte birçok lojistik şirketi, yazılımlar sayesinde operasyonlarını uzaktan yönetebilme fırsatı buldular.

Rasyotek

Rasyotek