Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) Eylül Ayı Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) Eylül Ayı Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) Eylül Ayı Raporu

29 Eylül’de TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi olumlu sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Rapora göre 2021 Ağustos ayına oranla %1,6 oranında artış gösteren ekonomik güven endeksi 102,4 değerine yükseldi. Artışın en önemli sebeplerinin başında; tüketici, imalat, hizmet ve perakende sektörlerindeki güven endekslerinin yükselişi gelirken sektörlerin başında %4,8 oranında artış göstererek 115,6 değerine çıkan perakende sektörü geliyor.  

TÜİK tarafından açıklanan ve birbirinden farklı beş endeks ve bu beş endeksin toplam yirmi alt endeksinden oluşan ekonomik güven endeksinde tek düşüş inşaat sektöründe görüldü. Buna göre, tüketici güven endeksi %1,8 artış ile 79,7 değerine, imalat sanayi güven endeksi %1,0 artış ile 113,3 değerine, hizmet sektörü güven endeksi %1,7 artış ile 117,8 değerine yükseldi. İnşaat sektöründe ise güven endeksi %0,7 düşüş göstererek 91,8 değerini aldı. 

Ekonomik güven endeksi bize ne anlatıyor? 

Bilindiği üzere ekonomik güven endeksinin 100’den fazla olması genel ekonomik duruma karşı “iyimser bakış açısı”nın, 100’den az olması ise genel ekonomik duruma karşı “kötümser bakış açısı”nın bulunduğunu göstermektedir. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma dair değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olan ekonomik güven endeksi, çıkan sonuçlara göre Türkiye açısından iyimser bir bakış açısına sahip olduğunu kanıtlamaktadır. 

Bir sonraki endeksin 27 Ekim 2021 tarihinde paylaşılacağını belirten Türkiye İstatistik Kurumu aynı raporda endeks değerlerinin mevsim etkilerinden arındırılmış değerler olduklarını da belirtti.  

Rasyotek

Rasyotek