VERBİS Kaydı olmadığı tespit edilen kuruma 0 TL ceza kesildi.
2016 yılının nisan ayında yürürlüğe giren KVK Kanunu ile ilgili bugüne kadar 20 Milyon TL’ sına yakın idari para cezası kesildi. Hatta daha da ilgi çekici bir ifade ile 200’ ün üzerinde kurumun ve şahsın bu kanunla ilgili kararlardan etkilendiğini belirtebiliriz. Peki bu cezaların yüzde kaçı VERBİS ’e kayıt olmaması sebebiyle kesildi?
Kurum tarafından şu ana kadar düzenlenen hiçbir cezai müeyyide VERBİS kaydının yapılmaması ile ilgili değildir.
Aslında VERBİS’ e kayıt ile ilgili yükümlülüklerin son tarihi henüz gelmediği için (Yazıyı kaleme aldığımda takvim 15 Mayıs 2020’yi gösteriyor ve şu an son tarih olarak birçok kurum için 30 Haziran 2020 tarihi bulunmaktadır) ceza kesilmemesi oldukça normal, lakin vurgulamak istediğim nokta bu değil. Türkiye’de herhangi bir işletmeye gidip KVKK ile ilgili hazırlıklarının ne aşamada olduğunu sorduğunuzda, “Biz işlemleri tamamladık. Geçen gün, İdari İşler Müdürümüz VERBİS’ e kaydımızı yaptı.” diye bir cümle duyuyorsunuz.
Peki, İdari İşler Müdürü bu kaydı nasıl yaptı?
VERBİS’ e kayıt olurken, idari işler müdürünün deneyimleri, düşünceleri, idealleri ve hayal gücü ile veri girişi yapamazsınız. Bu sisteme girilen bilgiler şirketin genel uygulamalarını yansıtan özetleri içermeli ve doğru bilgi girişi yapmalısınız. Eğer mümkünse (ki bence her kurumun bu çalışmaya önem vermesi gerekiyor) “Kişisel Veri İşleme Envanteri” detaylı şekilde hazırlamalı ve VERBİS kaydı bu envanterdeki verilere göre gerçekleştirilmelidir.
VERBİS’ e yanlış bilgi girmenin suçu nedir?
Yazının devamını kaynağından okumak için tıklayınız.