İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Görevlendirmesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Görevlendirmesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Görevlendirmesi

Tehlike Sınıfı  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı tebliğe göre her işyerinin NACE kodu çerçevesinde belirlenmiş bir tehlike sınıfı bulunmaktadır. İşyerlerinin sigorta sicil numaralarının karşılığında bulunan NACE kodu uyarınca tehlike sınıflarına göre uzman görevlendirme yükümlülükleri değişmektedir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri (A), tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri (B) ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorundadır. (B) sınıfı iş güvenliği uzmanları çok tehlikeli, (C) sınıfı iş güvenliği uzmanları da tehlikeli işyerlerine 31 Aralık 2024 tarihine kadar hizmet verebilmektedir ancak bu tarihten sonra bu istisna sona erecektir.  

Görevlendirme Nasıl Yapılır? 

  • Eğer işveren iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi belgesine sahipse iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilmektedir.  
  • Çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi belgesine sahip olanlar varsa bu çalışanları da iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi için görevlendirebilmektedir.  
  • Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimlerinden hizmet almak da bir diğer yöntemdir.  
  • Dördüncü ve son yöntem ise kısmi zamanlı uzman ya da hekim istihdam etmektir. 

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) 

Ortak sağlık güvenlik birimi, işyerlerine kanunun öngördüğü iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere kurulan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kuruluşlardır. İşyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimini kendi bordrolarında çalıştırmak yerine OSGB’lerden sözleşme ile hizmet alarak, OSGB’nin kendi bünyesinde bulunan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alabilmektedir.  

Görevlendirme Ne Kadar Süreyle Yapılacak? 

Kanun bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesini zorunlu tutmaktadır. Uzman ve hekimlerin görevlendirilme süresi ise işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına belirlenmektedir.  

  • Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10,  
  • Tehlikeli sınıfta 20,  
  • Çok tehlikeli sınıfta 40 dakika iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekmektedir. 

Örneğin; 10 çalışanın bulunduğu bir muhasebe bürosunda ayda en az 100 dakika iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi şarttır.  

İşyeri hekimlerinin ise az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan başına ayda en az 5, tehlikeli sınıfta 10 ve çok tehlikeli sınıfta 15 dakika görevlendirilmesi gerekmektedir. 

 

 

Picture of Rasyotek Benefits

Rasyotek Benefits