İşveren İçin Can Simidi: Ustalık Telafi Programı

İşveren İçin Can Simidi: Ustalık Telafi Programı

İşveren İçin Can Simidi: Ustalık Telafi Programı

Asgari ücret zammının hem işveren hem çalışan yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir. İşverenler yönünden maliyet artışı, fiyatları artırmakta bu da çalışan yönünden baktığımızda yeni bir alım gücü sıkıntısına yol açmaktadır. Bu durum paradoksa sebep olmaktadır. Bu paradoksu kırmak için ekonominin diğer çarklarının düzeltilmesi büyük önem taşımaktadır ve teşvikler bu noktada balans ayarı sağlamaktadır.

Şu an MEB (Millî Eğitim Bakanlığı) ve MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) öncülüğünde uygulanan Ustalık Telafi Programı Teşviki işverenlere can simidi olmaktadır.

Ustalık Telafi Programı Detayları

21.04.2022 tarihi itibariyle uygulamaya başlanan Ustalık Telafi Programı, çalışanların mesleki tecrübesini artıran ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır. Sektörel bilgisini güçlü iş birlikleri ile pekiştiren Rasyotek, bu yeni teşvikle işverenin hesabına her çalışan için net asgari ücretin yarısı (2.750,17 TL) kadar nakdi ödeme yapılmasını ve müşterilerinin kazanç elde etmesini sağlamaktadır.

Ustalık Telafi Programından Faydalanılabilecek Meslekler

Ustalık telafi programı yaş şartı aranmaksızın en az ortaöğretim kurumu (herhangi bir lise) mezunlarından 24 alan 97 dalda Bakanlıkça belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programını başarı ile bitirenlere ustalık belgesi verilmesini sağlayan planlı süreli bir program olarak ifade edilmiştir. Son güncellemeler ile ustalık telafi programı kapsamına; perakende, lojistik, muhasebe, pazarlama, büro yönetimi, gıda, tarım, harita, hayvan yetiştiriciliği ve müzik aletleri alanları dahil edilmiştir.

Ustalık Telafi Programı Teşvikinin Avantajları

  • İşverenin hesabına her çalışan için net asgari ücretin yarısı (4.253,40 TL TL) kadar nakdi ödeme
  • MYK Belgesi Zorunluluğunun Ortadan Kalkması: Bu belge ile MYK Belgesi alma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. MYK belgesinin 5 yıl geçerlilik süresi bulunmasına rağmen ustalık belgesi, süre kısıtı olmaksızın, ömür boyu geçerlidir. Ustalık belgesi ile işveren, MYK Belgesi olmayan personel için uygulanacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olmaktadır.
  • Çalışanların mesleki tecrübelerini ölçme ve değerlendirme olanağı
image
İşveren İçin Can Simidi: Ustalık Telafi Programı 2
Rasyotek

Rasyotek