Kasım Ayı İkinci Yarısında Olan Önemli Mali Gelişmeler

Kasım Ayı İkinci Yarısında Olan Önemli Mali Gelişmeler

Kasım Ayı İkinci Yarısında Olan Önemli Mali Gelişmeler

Yine çok yoğun bir ay, Kasımlar neden hep böyle. Vergi danışmanları, mali müşavirler, e- uygulamacılar, CFO’lar ve yönetim kurulları yeni yılı Aralık’a veya Ocak’a bırakmadan Kasım’dan görmeli ve değerlendirerek yönetmeli ve kararların alt yapısını oluşturmalılar. 

 

Çok önemli gündemler var bu ay. KDV oran değişiklikleri, tahsilat ve ödemede sınırın 30bin TL’ye yükseltilmesi, yeni çıkan kanunların mali boyutları, 2025 yılı Devlet bütçesi, iştirak hissesi satışında istisna oranının düşürülmesi, KDV iadesi alacakların yıl sonuna kadar yapmaları gereken işlemler, Meclis’e sunulan iki önemli mali kanun, değer artış payı uygulaması ile 5 puan SGK indirimlerinin azaltılması, derneklerle ilgili önemli bir düzenleme, yeni çifte vergileme anlaşmaları, e- uygulamalarda yapılan yenilikler, yıl sonuna kadar geçilmesi zorunlu olan taşıt tanıma sistemi, açıklanan yeniden değerleme oranı ve açıklanacak olan asgari ücret en önemli gündem başlıkları. 

 

VERGİ 

Tahsilat ve ödemelerde belgelendirme sınırı 7.000 TL’den 30.000 TL’ye yükseltilmiştir. 

 

  • Tebliğle yapılan düzenlemeye göre rakam TL banknotlarındaki mevcut sorun ve mükellef olmayanların da kapsama girmesi nedeniyle yükseltilmiş olabilir. Ayrıca çeşitli örnekler revize edilmiş ve turistlerin yaptıkları işlemlerde tevsik yükümlülüğü esnetilmiştir. 
  • Buna göre yabancılarla yapılan işlemler için pasaport numarasının yazılması yeterlidir. 
  • Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler ve kısım kısım yapılan tahsilat ve ödemeler bölümlerinde yer alan örnekler güncellenmiştir. 

Sağlık Bakanlığı tarafından ithaline izin verilen tıbbi amaçlı gıdalara ilişkin KDV oranı %1’den 

%10’a yükseltildi. 

 

  • Bu konuda Taxia ekibinin hazırladığı blog yazısı, KDV oranlarında temel belirleyici faktörleri, İdareye tanınan yetkinin kapsamını, oran değişikliği durumlarında dikkat edilmesi gereken konularla teknik detayları ele aldı, keyifli okumalar dileriz. 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti arasında “Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması” imzalanmıştır. 

 

  • Türkiye’nin, imzalanan bu anlaşma ile bugüne kadar sonuçlandırdığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının sayısı 105’e ulaşmış olup, bunlardan 92’si yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Uruguay Doğu Cumhuriyeti arasında “Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması” ve eki (Protokol) imzalanmıştır. 

 

 

Küresel asgari kurumlar vergisi mükellefleri için 2025 önemli bir yıl olacak. 

 

  • Pillar II (Sütun II) olarak da bilinen küresel asgari kurumlar vergisi konusunda sayfa sayısı bir hayli fazla bir Tebliğ Taslağının hazır olduğunu biliyoruz, merakla bekliyoruz. 
  • GloBE Bilgi Beyannamesi ve Nitelikli Yurtiçi Asgari Tamamlayıcı Vergi (QDMTT) Beyannamesi vermeniz gerekiyor olabilir. Bu kapsamdaki işletmelerin 2024 yılı için 2025 Aralık ayı içinde beyan yükümlülüklerini tamamlamaları gerekiyor. 

Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kabul edilmiştir. 

 

  • 2025 Takvim Yılı Bütçe gerekçesi ve eki cetveller için linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. 
  • Merkezi yönetim bütçe gelirlerinin GSYH’ya oranının 2025 yılında yüzde 20,8, genel bütçe vergi gelirlerinin GSYH’ya oranının ise yüzde 18,1 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 

 

“Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminin Kullanılmasına” ilişkin olarak bir duyuru yayımlandı. 

 

  • Yapılan bu duyuru ile sistemin mevzuatsal gelişimi özetlenmiş, açıklayıcı birtakım bilgilere yer verilmiştir. 
  • Çok önemli bir açıklama olarak taşıt tanıma birimi takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacağından, UTTS üzerinden düzenlenmeyen ÖKC fişleri akaryakıt giderlerinin belgelendirilmesinde kullanılamayacaktır. 

 

2024 yılı için, yeniden değerleme oranı %43,93 olarak tespit edilmiştir. 

 

  • Bilindiği üzere, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Yİ-ÜFE’de meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. 
  • Buna göre 2025 yılında geçerli olacak olan gelir vergisine ilişkin tarife dilimleri, damga vergisi tutarları, harç ve cezalar, istisna ve beyan sınırları gibi birçok rakam yeniden değerleme oranını kullanarak hesaplanacak. Ancak Cumhurbaşkanının bundan daha düşük ya da daha yüksek bir oran belirleme konusunda yetkisi de bulunmaktadır. 
  • Yıllar itibariyle tespit edilen yeniden değerleme oranlarına ulaşmak için tıklayınız. 

İndirimli oran KDV iadesi için elinizi çabuk tutmalısınız. 

 

  • 2023 takvim yılında gerçekleşen indirimli orana tabi işlemler nedeniyle doğan KDV’lerin iade olarak talep edilebilmesi için son başvuru tarihi, 2024/Kasım dönemi KDV beyannamesinin verilme süresinin son günü (30 Aralık 2024) bitiyor. İade talebinin en geç 2024/Kasım dönemi KDV beyannamesi ile yapılması gerektiği için beyannamelerin analizi şart. 
  • Aynı 2022 yılına ait olan tam istisna ve tevkifat uygulamasından kaynaklı KDV iadelerinin talep edilebilmesi için de yeni kurala göre yıl sonuna kadar başvuru şart. 

“İştirak Hissesi Satış Kazancı İstisnasında” istisna oranı %75’ten %50’ye düşürüldü. 

 

 

Picture of admin

admin