Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar

1) Kısa çalışma talebinde bulunacak işvereninin “İŞKUR Kaydı” olmalıdır. İşverenin şubeleri mevcutsa her şubesinin İŞKUR kaydı olmalıdır yoksa kayıt işlemini bir an önce tamamlayıp İŞKUR numarası almalıdır.

2) Kısa çalışma talep formu ile kısa çalışmadan yararlanacaklara ait liste (emekliler hariç) ve incelemeye esas belgeler gönderilmelidir. Bildirilen çalışanların son 3 yılda 450 gün ve son 60 gün hizmet adine tabi çalışma şartının değerlendirilmesi İŞKUR tarafından yapılacaktır.

3) Uygunluk tespitinde İŞKUR tüm belgeleri almak yerine başvuru gerekçesini kanıtlayan bir belge bile olmasını kabul etmektedir.

4) İşyerinde faaliyeti işyeri yönetimi durdurması halinde kanıt olarak tek başına “Yönetim Kurulu” kararı, İdari organlar tarafından kapatılma söz konusuysa kanıt olarak “İşletme Ruhsatı”, siparişler iptal olduysa buna kanıt olarak “İptali Gösterir Belge” veya “Stok Artışını Gösterir” belge yeterli olacaktır. Özetle, talep formu ekinde yer alan her bir belgenin mail ile ibrazına lüzum yoktur. Ayrıca ekte bulunan tüm dokümanların gönderimi söz konusu olursa maillerin kotası dolacağından (bu nedenle aynı maili birden çok kere gönderen işletmeler var) sağlıklı bir başvuru süreci izlenemez ve İş Müfettişleri bu kadar çok evrakı detaylı inceleme fırsatı bulamazlar. Ayrıca İş Müfettişleri tarafından lüzum görülmesi üzerine diğer evraklar ivedilikle işverenlerden talep edilecektir.

5) Koronavirüs salgını sürecinde genelge ile faaliyetine ara veren kuruluşlardan talep edilen evraklar;

  • Kısa çalışma talep formu (gerekçesini açıklayıcı şekilde belirtiniz)
  • Kısa çalışma uygulanacak çalışan listesi
  • İşyeri çalışma izni ya da çalışma ruhsatı

Koronavirüs salgını sürecinde genelge haricinde faaliyetine ara veren kuruluşlardan talep edilen evraklar;

  • Kısa çalışma talep formu (gerekçesini açıklayıcı şekilde belirtiniz)
  • Kısa çalışma uygulanacak çalışan listesi
  • Yönetim kurulu kararı
  • Üretim / Sipariş raporu
  • Faaliyetin tamamen/kısmen durduğuna ait kanıtlayıcı belgeler

Değerli Müşterilerimiz,

Kısa Çalışma Uygulaması, iş hayatımızda pek fazla karşılaştığımız bir uygulama değildir. Bu sebeple süreç sizler için biraz zorlu gelebilir ancak endişe etmeyiniz. Müşterilerimizin salgın nedeniyle ekonomik olarak olumsuz etkilendiği bu dönemde, Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili başvuru ve yararlanma sürecinde bilgimiz ve tecrübemiz ile sizlerin yanındayız.

Konuyla ilgili olarak hiçbir kuruluşa ayrıca danışmanlık bedeli ödemenize gerek yoktur.

Rasyotek olarak müşterilerimize sunduğumuz ücretsiz online eğitimlerimize katılabilirsiniz, soru ve görüş için ksd@rasyotek.com.tr adresine mail atmanız yeterli olacaktır.

Osman Şenay

Osman Şenay