Meslek Kodlarının Güncellenmesi

Meslek Kodlarının Güncellenmesi

Meslek Kodlarının Güncellenmesi

Meslek Kodlarının Güncellenmesi

2018 den itibaren meslek kodlarının gerçeğe uygun olarak bildirilmesi ve gerçeğe aykırı bildirimlerde de idari para cezası uygulaması gündeme alınmıştır.

Bununla birlikte; meslek kodu bildirimleri ile ilgili düzenlemeyi içeren kanun maddesinde, meslek kodu bildiriminin yapılacağı online platform “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” olarak belirtilmiş. Bu durumda bildirimlerini eski usulde yapmaya devam eden iller için Meslek kodu cezası uygulamasının da Temmuz ayından itibaren geçerli olacağı düşünülmektedir.

Ceza tutarı er bir kişi için brüt asgari ücretin 1/10 u kadar uygulanacak olup; toplam ceza tutarı ise brüt asgari ücreti geçmeyecektir.

Meslek Kodları Nasıl Güncellenmeli?

  1. Öncelikle bana gönderdiğiniz listedeki kişilerin uygun meslek kodlarını “meslek kodları listesi” nden tekrar gözden geçiriniz.

 

  1. Meslek kodları dediğimiz liste 4000 ayrı meslek adı içermektedir. Bu nedenle meslek kodları listesini excel ortamında açarak; anahtar kelimeler yardımıyla uygun meslekleri filtreleyerek arama yapmanızı öneririm. (Örneğin beden işçisi, diğer …  uzmanı gibi tanımlardan kaçınalım.)

 

  1. Tüm kontrollerimizi bitirdikten sonra; işe giriş güncelleme ekranından tüm çalışanların meslek kodlarının sistemdeki meslek kodlarıyla aynı olup olmadığını kontrol edelim. İşe giriş bildirgesinde farklı, zaman içerisinde hizmet listelerinde terfi vb. nedenlerle değişen meslek kodları var ise; son durumda olması gerektiğini düşündüğünüz meslek kodlarının işe giriş güncelleme ekranından güncellemesini yapalım.

 

  1. Bundan sonraki şirket içi pozisyon değişikliklerinde değişikliğin olduğu tarihte; yine işe giriş güncelleme ekranından meslek kodu güncellemesi yapmayı unutmayalım.

 

  1. 6111 teşvikinden daha uzun süreli faydalanabilmek adına; kişinin okuduğu okulu ile uyumlu alanda çalıştırılması veya mesleki yeterlilik belgesi olan kişilerin bu belgeleriyle uyumlu alanlarda işe alınmaları gerekmektedir. Yani işe alımlarınızda öncelikli kriterleriniz arasında 6111 den faydalanabilmeniz için;

A. Kişinin son 6 aydır işsiz olup olmadığı

B. İşkura kayıtlı işsizlerden olup olmadığı

C. Aranan pozisyon için meslek liselerinin veya üniversitelerin pozisyona uygun bölümlerinden mezunlar arasından seçim yapılması

(örneğin makine teknisyeni için meslek lisesinin makine bölümünden mezun kişinin tercih edilmesi gibi)

Seçeneklerinin sağlanmış olması gereklidir.

A seçeneği kişinin 6111 e uygun olmasını; B ve C ise teşvikten daha uzun sürelerde yararlanmasını sağlar.

 

Rasyotek

Rasyotek