Siber Güvenlik İhlallerine Karşı USOM Tedbirleri 

Siber Güvenlik İhlallerine Karşı USOM Tedbirleri 

Siber Güvenlik İhlallerine Karşı USOM Tedbirleri 

Bir trafik kazası ya da bir silahın ateşlenmesi gibi, siber güvenlik ihlalleri de aniden hayatımıza girebilir, tüm işlerimizi durdurabilir ve geri dönüşü olmayacak şekilde ortadan kaldırabilir veya en iyi ihtimalle maddi ve manevi anlamda zarar görmemize sebep olabilir. Diğer risklerden farklı olarak, siber saldırılarda yaşanabilecek kaybı önlemek veya azaltmak için öngörülü hareket etmek, tehditlere karşı sürekli olarak tetikte olmak gerekmektedir. 

Ulusal Siber Güvenlik Mücadelesi 

Bu bakış açısıyla Türkiye’nin siber güvenliğini kontrol altına almak adına 27 Mayıs 2013 tarihinde kurulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’ya bağlı bir kurum olan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), ülkemizdeki siber olaylara müdahale konusunda ulusal ve uluslararası koordinasyon çalışmaları için faaliyetlerine devam etmektedir. (https://www.usom.gov.tr/

USOM, siber tehditlerle ilgili istihbarat çalışmalarını yapmakta ve risklere karşı kurumlardan bilgi almakta ya da bilgi vermektedir. Son dönemde, yaşanan teknolojik gelişmeler ve yapay zekâ teknolojilerinin de etkisiyle kurumlara yönelik siber saldırılarda, bağlantılı olarak güvenlik incelemelerinde artış olduğu gözlemlenmektedir. 

USOM’dan Gelen Tebligatlar 

USOM, bu anlamda siber güvenlik ihlallerine karşı mücadele etmek ve kurumları bilgilendirmek amacıyla tebligatlar göndermektedir. Bu tebligatlara göre, kurumlar ihlalleri bildirmek ve gerekli yanıtları vermekle yükümlüdür. Yanıtların ise 15 gün içerisinde BTK USOM’a iletilmesi gerekmektedir. Bu süreçte kurumların doğru ve zamanında yanıt vermesi, siber güvenliği sağlamak adına kritik öneme sahiptir. 

Siber Güvenlik İhlallerine Karşı Kurumlar Nasıl Korunabilir? 

Böyle bir sürece karşı hazırlıklı olmak için kurumların aşağıdaki başlıklarda tedbirli olmalarında büyük fayda bulunmaktadır: 

  1. Bilincin Artırılması: Kurum çalışanlarının siber güvenlik konusunda bilinçli olmaları ve güvenlik politikalarına uymaları sağlanmalıdır. Eğitimler ve bilgilendirici materyallerle çalışanlar bilgilendirilmeli ve farkındalık oluşturulmalıdır. 
  1. Güvenlik Duvarı ve Antivirüs Yazılımları: Kurumlar, güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımları gibi temel güvenlik önlemlerini almalıdır. Bu yazılımlar, zararlı yazılımların ve saldırıların tespitini ve engellenmesini sağlar. 
  1. Güçlü Şifre Politikaları: Kurum genelindeki tüm sistem ve uygulamalarda güçlü şifre politikaları oluşturulmalı ve çalışanlarına bu politikalara uymaları sağlanmalıdır. Şifrelerin düzenli olarak güncellenmesi ve karmaşık olması, güvenliği artırır. 
  1. İzleme ve Güncelleme: Sistemlerin düzenli olarak izlenmesi, güvenlik açıklarının tespit edilmesi ve yazılım güncellemelerinin zamanında yapılması bu anlamdaki riskleri azaltır. 
  1. Dış Kaynak Kullanımı: Kurumlar, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış dış kaynaklarla iş birliği yapabilir. Bu, kurumun güvenlik açıklarını tespit etmek, güncellemeleri takip etmek ve güvenlik politikalarını oluşturmak konusunda destek almasını sağlar. 

Profesyonel Destek & Rasyotek Bilişim 

Siber güvenlik ihlallerine karşı kurumunuzu güvenceye almak olası risklere hazırlıklı hale getirmek için profesyonel destek almak isterseniz, Rasyotek firmasının siber güvenlik ve hukuk ekipleri sizlere uygun hizmet ve çözümler sunabilir.  

Kurumunuzun ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış çözümlerle, sorunları tespit etme ve riskleri ortadan kaldırmaya yönelik siber güvenlik çözümleri ve danışmanlık hizmetleri kapsamında her aşamadaki kuruluşlara çözümler sunabiliyoruz. 

Detaylı bilgi ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için Rasyotek’e 444 4 908 numaralı santral hattımız ve info@rasyotek.com.tr mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Picture of admin

admin