13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi

13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi

13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği’nin 13. Kez düzenlediği KSS Zirvesi dün, 7 Aralık Salı günü Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Rasyotek olarak KSS Zirvesi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri etkinliğine Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Sayın Müjde Şener Korkut ile katıldık. Sürdürülebilirlik adına kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimizde KSS Derneği ile gerçekleştireceğimiz projelerimiz öncesinde paydaşlarımızın sürdürdükleri projeleri hakkında fikir edinme fırsatı bulduk.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Türkiye KSSD

bm surdurulebilir hedef

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlar başlığı altındaki 17 hedef adına gerçekleştirilen adımlar, elbette ki umut vadediyor ancak unutmamamız gereken bir gerçek var: Yapılacak, yapılması şart pek çok şey; aşılacak upuzun bir yol bulunuyor. Gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya bırakmanın en önemli sorumluluğumuz olduğunu bilerek bugünden elimizi taşın altına koymak zorundayız.

Yeni Dünya, Yeni Ufuklar

13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi”nin bu yılki teması olan “Yeni Dünya, Yeni Ufuklar”, tüm katılımcıların fikir birliğine vardığı temel değerler doğrultusunda başladı ve ilerledi.

  1. Birlikte hareket etmek, el ele vermek: Türkiye KSSD Başkanı Sayın Serdar Dinler’in gerçekleştirdiği açılış konuşmasında özellikle altını çizdiği bu önemli başlık, diğer tüm katılımcılar tarafından da sıklıkla tekrarlandı. Kendi sektörlerinde önemli işlere imza atan pek çok farklı şirketin, kurum, kuruluş, dernek ve birliğin söz konusu sürdürülebilirlik olduğunda coşkuyla el ele verdiklerini görmenin mutluluğunu yaşadık.  

Tüm müşterilerimiz ve paydaşlarımız ile empati kurarak, uzmanlıklarımızla katma değer üreterek sunduğumuz ürün ve hizmetleri güncel teknolojiler ve dijital dönüşüm ile bütünleştirmek; insani değerlere ve yaşama katkı sağlayacak işlerimizi, sektörel öncülük ve yenilikçi bakış açımız ile yürütmek olan misyonumuzun KSSD ile gerçekleştireceğimiz projelerimizde bize itici güç olacağını bir kez daha hissettik. Rasyotek’in DNA’sında yer alan değer üretmek ve ürettiği değeri paydaşları ile sürdürülebilir kılmak; işin özünü oluşturuyordu. Geriye kalan harekete geçmekti ve biz, buna çoktan hazırdık.

kss zirve 1

2. Kurum-Toplum ilişkisinde dönüşüm: Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Hasan Süel’in konuşması sırasında sıklıkla vurguladığı değişim ve dönüşüm, günümüzde kurumlar ve paydaşları arasındaki algıların boyutunu ortaya koyması bakımından önemliydi. Konuşmayı dinlediğim sırada “Etik Değerler ve Çalışma İlkeleri”miz içerisinde de hassasiyetle değindiğimiz “Meslektaşlar ve Rekabet İlişkileri” başlığı aklımdan geçti.

Rasyotek topluluğu rakiplerini meslektaşları olarak görür ve bu doğrultuda hareket eder.

Müşterilerinden tedarikçilerine ve çalışanlarından meslektaşlarına kadar her noktada güvene dayalı bir ilişki inşa etmek isteyen bir şirket olarak çağımızda iş yapış şekillerinin tamamen bu doğrultuda ilerlediğini biliyor ve bunu son derece önemsiyoruz. Sayın Hasan Süel’in de ifade ettiği gibi sürdürülebilirlik adına amaçlanan her şeyin ve atılan her adımın bu bakış açısıyla ortaya konması gerektiğini savunuyoruz. 13. kez düzenlenen bu zirve de gösteriyor ki Rasyotek olarak niyetlerimizde, hedeflerimizde yalnız değiliz. Bizim gibi düşünen, inandığımız doğruları paylaşan pek çok paydaşımız var.

3. Ölçülebilirlik: Zirve boyunca üzerinde önemle durulan bir nokta da sürdürülebilirlik faaliyetlerinin ölçülebilir olmasıydı. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Emine Sabancı Kamışlı, sürdürülebilir faaliyetlerimizin toplumda etkisini gerçek anlamda görebilmemizinen önemli basamağı olarak ölçülebilirliği tarif ediyordu. Haklıydı ve biz de bu görüşe sonuna kadar katılıyorduk. İşlerimizden ayrı düşünemediğimiz sosyal sorumluluk faaliyetleri, iyi niyetli adımların yanında etkisi kendini aşan bir güce de sahip olmalı ki sürdürülebilir bir yapıda yürüsün. Etkinlik boyunca birbirine güç vermeye hazır kocaman bir aile olduğumuzu görmek heyecan vericiydi.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Danışma Kurulu Üyesi ve “Sürdürülebilir Bir Dünya” kurucusu Sertaç Doğanay, İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Mert Fırat ve pek çok kıymetli konuğun da katılımıyla ilerleyen zirve benim için aklımdan geçen şu cümleyle tamamlandı:

Dünyamızın geleceği için birlikte düşünmenin, sorumluluk almanın ve güçlerimizi birleştirerek sürdürülebilir eylem planlarımızı oluşturmanın, disiplinler arası etkileşimi çoğaltmanın farkındalığıyla “Biz de varız.” diyoruz.

Picture of Başak Bengisu Akbulut

Başak Bengisu Akbulut