İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına İlişkin Uygulama Değişikliği

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına İlişkin Uygulama Değişikliği

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına İlişkin Uygulama Değişikliği

19.04.2025 tarihli ve 32875 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik ile getirilen düzenlemelerle işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarına ilişkin uygulamalarda değişikliğe gidilmiştir.  Söz konusu değişiklikler, aşağıda yer almaktadır:

  • Kursiyerler, yüz yirmi günden az olmamak üzere fiili kurs gününün en az iki katı kadar süre ile istihdam edilir. İstihdam yükümlülüğü kapsamındaki kursiyerler kurs sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde işe başlatılır. Yüklenicinin, bu otuz günlük süre içinde başvurması ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde; otuz günlük işe başlatma süresi doksan güne kadar uzatılabilir.
  • Özel sektör işyerleri ile düzenlenen kurslarda; istihdam yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için kursiyerlerin yükleniciye ait vergi kimlik numarası altında yer alan işyerlerinde veya farklı vergi kimlik numarasına sahip özel sektör işyerlerinde istihdam edilmesi gerekir. Diğer yükleniciler ile bunların birlikte kurdukları konsorsiyumlar ve iş ortaklıkları, kursiyerleri kendi bünyelerinde istihdam etmek suretiyle istihdam yükümlülüğünü yerine getiremez.
  • Yükleniciler, istihdam yükümlülüğünün yerine getirildiğini SGK işe giriş bildirgesi veya SGK sigortalı hizmet listesi gibi belgeler ile belgelendirmek ve il müdürlüğüne ikinci ve yedinci fıkralarda belirtilen süreler içinde vermekle veya sistem üzerinden bildirmekle yükümlüdürler. İl müdürlüğü, istihdam yükümlülüğünün yerine getirilip getirilmediğinin kontrol edilmesi amacıyla yükleniciden bilgi ve belge isteyebilir ve yerinde denetim veya inceleme yapabilir.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren işyerleri ile düzenlenecek mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarında uygulanacak istihdam taahhüdü ile ilgili olarak ilgili Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

  • İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyerleri ile 31.12.2026 tarihine kadar başlatılacak olan mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarında, kursiyerlerin/katılımcıların en az yüzde ellisinin; mesleki eğitim kursları için yüz yirmi günden, işbaşı eğitim programları için altmış günden az olmamak üzere en az kurs/program süresinin bir buçuk katı kadar istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.
  • İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyerleri ile 31.12.2026 tarihine kadar İŞKUR tarafından düzenlenecek olan özel politika ve uygulamalarda, en az yüzde elli istihdam taahhüdü ve altmış günden az olmamak üzere en az özel politika ve uygulamanın süresi kadar istihdam yükümlülüğü uygulanır.
  • İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işyerlerinin 31.12.2026 tarihine kadar yeniden yararlanma taleplerinde; işbaşı eğitim programları için son bir yıl içerisinde en son tamamlanan programa ilişkin olarak hesaplanan sigortalı sayısının azalmamış olması gerekir. Sigortalı sayısının azalıp azalmadığı kursun veya programın başlama tarihinden önceki son aya/döneme ilişkin olarak SGK’ya verilen sigortalı sayısını gösterir belgede yer alan toplam prim gün sayısının otuza bölünmesiyle hesaplanır.

6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile olağanüstü hâl ilan edilen illerde düzenlenen kurs ve programlara ilişkin düzenlemeler ise şu şekildedir:

  • Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep (sadece İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde) illerinde 31.12.2025 tarihine kadar başlatılacak olan kurs/programlarda katılımcıların en az yüzde 30’unun 60 günden az olmamak üzere en az kurs/program süresi kadar istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.
  • Belirlenen illerden Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslâhiye ve Nurdağı ilçeler harç), Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde 31.12.2025 tarihine kadar başlatılacak olan kurs/programlarda katılımcıların en az yüzde 40’ının 60 günden az olmamak üzere program gününün en az 1,5 katı kadar süreyle istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.

Picture of admin

admin