İş Kanunu ile belirlenmiş ara dinlenmeleri çalışma süresine göre değişmektedir. Buna göre günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa olan işçilere 15 dakika, 4 saatten fazla 7,5 saatten düşük olan işçilere 30 dakika, 7,5 saatten fazla olan işçilere ise 60 dakika ara dinlenmesi verilmesi gerekmektedir. Ara dinlenmesinin amacı, işin yürütülmesi sırasında işçilerin dinlenmelerinin sağlanması ve bu süre içerisinde işyerinde çay, sigara içilmesi ve yemek yenmesidir. Diğer yandan, Yargıtay ara dinlenmelerinin, işe ara dinlenmesi kadar geç başlanması veya aynı süreyle erken bırakılması şeklinde uygulanmasının doğru olmadığı yönünde kararlar vermektedir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Dolayısıyla, ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır. İşçi, söz konusu süreyi işyeri veya işyeri civarında geçirmek durumundadır. Ramazan ayında ara dinlenmesinde çay, sigara içemeyecek ve yemek de yiyemeyecek olan işçiler, işe ara dinlenmesi kadar geç gelmek veya işten ara dinlenmesi kadar erken çıkmak isteyebilir. Yani, sabah 08:00’de başlanıp akşam 18:00’de bitirilen bir vardiyada çalışan işçi, 1 saat olan toplam ara dinlenmesi süresini işten 17:00’de ayrılmayı düşünebilir.
Ancak ara dinlenmesinin bu şekilde kullanılması Yargıtay’a göre kanuna aykırıdır. Ara dinlenmesinin günlük çalışma süresi içerisinde amacına uygun olarak belirli bir zamanda kullanılması gerekmektedir.Ara dinlenmesi işçinin işini yaptığı müddetçe risklerden kaçınması için dikkatini toplaması, belirli bir süre işinden uzak kalması gibi amaçlara hizmet ettiğinden oruçlu işçinin yemek yeme, sigara- çay içme gibi faaliyetler gerçekleştirilmese bile ara dinlenmesini kullandırılmadan işten erken çıkarılması kanuna aykırı olacaktır. Bu kararı işveren yönetim hakkına dayanarak alamaz. Ancak işveren isterse oruçlu çalışanlarını erken paydos ettirip daha sonra bu çalışanlardan telafi çalışma yapmalarını isteyebilir.
Günlük En Fazla 11 Saat Çalışma Sınırına Dikkat Edilmeli
Oruç tuttuğunu beyan eden çalışanlarına Ramazan ayı boyunca 1 saat erken çıkma izni veren işveren, bu kişileri Ramazan ayı sonrasında günde 1 saat fazla çalıştırabilir. Ancak bu durumda günlük çalışma süresinin 11 saati aşmamasına dikkate edilmelidir.