“Ustalık Telafi Programı nedir?” sorusuna cevap olarak “En fazla 27 haftalık program çerçevesinde verilen bir eğitim sonrasında çalışanların ustalık belgesini almaya hak kazanmış olduğu bir programdır.” demek mümkün. Program, sigortalı kişinin iş yerinde çalışırken mesleki anlamda tecrübesini arttırabilmesini amaçlamakta olup aynı zamanda işverenlere hibe desteği sağlar.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 21 Ekim 2021 tarihinde uygulanmasına karar verdiği Ustalık Telafi Programı’na (UTP) 22 Nisan 2022’de başlandı. Yürütücü konumunda olan kurum ise Millî Eğitim Bakanlığı olup amacı, iş yerindeki pratik öğrenmelerin pekiştirilmesidir. Sonrasında ise yapılacak olan sınavda başarılı olan kişilere ustalık belgesi verilir. Ayrıca katılımcıların sıklıkla merak ettiği sorular arasında “Ustalık belgesi nasıl alınır?” sorusu da bulunur. Mesleki eğitim merkezlerine başvurduğunuzda veya ustalık telafi programına katılım ile ustalık belgesi alınabilir.
Ustalık telafi programı, mesleki eğitim merkezleri bünyesinden iş yerinde eğitim alma özelliği bakımından ayrılır. Ustalık telafi programı çerçevesinde, eğitimler işyerinde usta öğretici statüsünde olan kişiler tarafından verilir. Yine de bu noktada önemli bir ayrıntıya dikkat etmek gerekir: işletme bünyesinde eğer usta öğretici bulunmuyorsa yaklaşık iki haftalık bir online olacak şekilde yapılacak olan kurs ile usta öğretici belgesi almanız da mümkün.
Ustalık telafi programı meslek dalları ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Büro Yönetimi.
- Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı.
- Gıda Teknolojisi.
- Harita-Tapu-Kadastro gibi meslekler, UTP programı kapsamında yer verilecek meslek dalları arasında gösterilebilir.
Ustalık Telafi Programının Ne Tür Şartları Bulunur?
UTP içeriğinde yer verilen hususlar çevresinde birtakım şartlar yer alır. Bunlara kısaca değinmek gerekirse :
- Çalışan sayısı 100 (yüz) ve altında olan işletmelerin protokole bağlı kalmaksızın kayıt işlemlerinin ilgili okul/kurum müdürlüklerince, çalışan sayısı il genelinde 100’ün (yüz) üzerinde olan işletmelerin ise il milli eğitim müdürlükleri ile protokol yaparak öğrenci kayıtları yapılacaktır.
- Genel Müdürlüğümüze iletilen protokol talepleri birinci madde kapsamında ‘İl Milli Eğitim
- Müdürlükleri’ tarafından yeniden değerlendirilir.
- Ustalık telafi programı içeriğinden lise ve üniversite mezunları yararlanabilir. Bu program, en fazla gün içinde 8 saat olup en fazla ise 27 hafta şeklinde belirlenir. Bu kapsamda programın eğitim içeriğinin tamamı işletmede verilir. Dersler ise işletmelerdeki görevli usta öğreticiler tarafından işlenir. Eğitim sonunda başarılı olan kişilere ustalık belgeleri verilir.
Ustalık Telafi Programının Ne Tür Avantajları Bulunur?
Ustalık telafi programı kapsamında sunulan eğitim başlıklarını ve avantajlarını kısaca şu şekilde özetlenebilir:
- UTP teşviki içerisinde, programa katılmakta olan bir işverene, personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar bir destek verilir.
- 27 hafta süre boyunca bu doğrultuda kişi başına toplam ödemeler yapılır. Yapılan nakit ödemeler ise işverenin hesabına yatırılır.
- Dışarıdan UTP kapsamında kaydedilmekte olan adayların belirli bir süre (27 hafta boyunca) zarfında, meslek hastalığı ve iş kazası primleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanır. Ve az önce belirtilen durumlar için işveren prim ödemez. Kısaca özetlemek gerekirse, dışarıdan programa girmiş olan adayların prim ve ücret desteği MEB tarafından sağlanmış olur. Ustalık telafi programı kapsamında işverenin mali anlamdaki yükünü belirli bir süre hafifletmek amaçlanır.
Sizler de bir işveren olarak sürecin başından sonuna kadar kolay bir şekilde yönetimini sağlayabilmek ve program uygunluk analiz yönetimininden faydalanmak için hemen Rasyotek Ustalık Telafi Programı Teşvik Danışmanlığı https://rasyotek.com.tr/ustalik-telafi-programi/ linki üzerinden destek alabilirsiniz. Ayrıca süreç hakkında merak ettiğiniz tüm soru başlıklarına da hızlı bir şekilde yanıt bulabilmeniz mümkün.
Ustalık Telafi Programında Teşvik Alınabilecek Yöntemler Nelerdir?
Ustalık telafi programı teşvik programında eğitimden yararlanabilmeniz için öncelikle gerek iş yerlerinin gerekse çalışanların belirlenmiş kriterleri taşımış olmaları gerekmektedir. İşveren ve çalışan bilgilerini içeren evrakların hazırlanmasının ardından E- Mesem sistemine kursiyerin ve iş yeri bilgileri girilir. Böylelikle ustalık telafi çerçeve programı başlatılmış olur.
27 haftalık süreç boyunca iş yeri tarafından kursiyerlere ödenen ücretin belgelendirilmesinin ardından devlet tarafından işverenlere destek aktarılır. Genelde bu destek, 2023 yılın net asgari ücretin yarısı olacak kadar bir aylık destek biçimindedir. Bunun yanı sıra eğitim sürecinin sonuna geldiği zaman başarı göstermiş olan adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olan ustalık belgesine sahip olur. Çalışmış olduğu iş yerindeki görevine devam edebilir.
27 haftalık süre sonrasında ise ustalık telafi programı devlet desteği ödenmesi durur. Programın genel amacı, işveren ve devletin el ele vererek çalışanların mesleki anlamdaki tecrübe ve deneyimlerinin artmasına yardımcı olmaktır.
“Ustalık telafi programı şartları nelerdir?” sorusunun cevabı da önemlidir. Program teşviklerinden sizler de faydalanmak istiyorsanız aşağıda belirtilen gerekli adımları uygulamalısınız. İşte, sizler için derlediğimiz ustalık telafi programı başvuru yöntemleri:
- Firma çalışanlarının arasından ustalık teşvik programına uygun olan kişilerin tespiti sağlanmalıdır.
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan yetkili kurum ve kuruluşlardan ön onay talebi istenmelidir.
- Ön onay verilmesinin ardından ise proje katılımlarınız için sizlerden istenen gerekli evrakları hazır bulundurmanız gerekir.
- Program başlangıcı ile birlikte aylık olarak gerekli doküman ve bildirimleri içerek evraklar devlet kurumlarına gönderilmelidir. Böylelikle işveren aylık ödeme desteğinden faydalanabilir.
- 27 haftalık eğitim sürecinin ardından ise ustalık telafi programı bitiş evraklarının imzalanması suretiyle program teşvikleri sonlanır.