Mesem Nedir? Ustalık Telafi Programı Meslekleri Nelerdir?

Mesem Nedir? Ustalık Telafi Programı Meslekleri Nelerdir?

Mesem Nedir? Ustalık Telafi Programı Meslekleri Nelerdir?

Mesleki Eğitim Merkezi, Mesem kişilerin emek piyasasında geçerli olan işi yapmaları için gerekli olan bilgiyi ve davranışı kazanmalarını sağlar. Bir eğitim kurumu olarak tanımlanmasının yanı sıra 6764 sayılı kanunla beraber çıraklık eğitimi zorunlu eğitim içerisine alınmıştır.  Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca verilen Ustalık Telafi Programı, mezuniyet alanlarının haricinde farklı bir alana yönelmek isteyenlere destek sağlar. Kişilerin altı buçuk aylık bir eğitimden geçmeleri sağlanır. Bu eğitimin tamamlanmasının ardından programı başarıyla bitirenlere ustalık belgesi verilmektedir. Planlı ve süreli olan bir teşvik programı olarak görülmektedir. Yirmi yedi haftalık bir süreci kapsayan Mesem nedir sorusu da pek çok kez öne çıkmaya devam etmektedir. Eğitim alanına ve kategorisine göre farklılık gösteren Mesem için bazı başvuru şartları bulunmaktadır.

Firmaların Mesem Ustalık Telafi Programı içerisinden faydalanabilmesi için Mesleki eğitim merkezinde bulunan bölümlere uygun sektörlerde faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Programdan yararlanabilmeniz için mezuniyet yılınız önemsenmeden, lise ve üniversite mezunu olmanız yeterli olacaktır. Programa katılabilmeniz için de herhangi bir ön şart koşulmamaktadır. Yani ortalama personel sayısının, istihdam şartının olmadığı bilinmektedir. Ustalık telafi programı kapsamında da öne çıkan pek çok mesleğin olduğu söylenebilmektedir. Büro yönetiminden, gıda teknolojisine, hayvan yetiştiriciliğinden moda tasarım teknolojilerine kadar pek çok meslek dalı bulunmaktadır. Son dönemlerde öne çıkan pazarlama ve perakende meslekleri için de Mesem desteklerinden yararlanabilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği, lojistik, aşçılık, kadın kuaförü ve daha birçok mesleğin sıralanması mümkündür.

Mesem Hangi Faydaları Sağlar?

Mesem projesi hizmetlerinden destek aldığınız zaman birden fazla avantajla bir araya gelmiş olursunuz. Öncelikli olarak işçiler, sınavı geçtikleri zaman hem ulusal hem de uluslararası geçerliliği olan bir ustalık belgesi alırlar. Bu belgeleri MYK sertifikası olarak da kullanabilirler. Kazanılan belgenin bir süresi de bulunmamaktadır. Mesem meslekleri için ömür boyu kullanılması söz konusudur. Çalışan kişi kendi işini yapmaya devam ederken programa dâhil olduğu için işleri aksamaz. İşverenin iş gücü kaybı yaşaması gibi bir durum da söz konusu değildir. Kırk öğrenciye bir usta öğretici eğitim vermektedir. Eğitimler, usta öğretici tarafından, iş başında olacak şekilde verilmektedir.

Meslek lisesi mezunlarının işyeri açma belgelerini kullanarak usta öğreticilik kurslarına katılmaları mümkündür. Kursun bitmesinin ardından sertifika sahibi olanlar, eğitim ve sınavın ardından usta öğretici olabilmektedir. Personel sayısının işten ayrılması, sınavı geçememesi de işverenin aldığı teşviki etkilememektedir. İşe yeni giren personellerin, her zaman programa dâhil olmaları da mümkündür. Yeni dahil olan personeller için de herkes gibi altı buçuk aylık eğitim süreci işlenmektedir. Usta öğreticilik eğitimi alınacağı zaman toplamda kırk saat sürdüğü bilinmektedir. Bu eğitimler yüz yüze olacak şekilde alınabildiği gibi online olarak da alınmaktadır. Birçok işyeri lan şirketlerin de il veyahut ülke protokolü yapılması mümkündür.

Ustalık Telafi Programı Kapsamında Neler Yer Alır?

Mesem teşvik programı toplamda yirmi yedi hafta olarak uygulanmaktadır. Programın tamamı işletmelerde yapılmaktadır. İşletmelerle ilgili sözleşmenin yapılmasının ardından Ustalık telafi programı başlamaktadır. Eğitimin sonrasında bir beceri sınavı yapılmaktadır. Beceri sınavından başarılı olan personellere de ustalık belgesi verilmektedir. Personellerin sınav başarılarıysa, işletmelere yapılacak olan devlet katkısına etki etmemektedir.

Personel iş kazası yaşadığı zaman firmanın kusur oranında düşme yaşanmaktadır. Bunun temel nedeni de ustalık seviyesinde belgelendirilecek olması olarak bilinmektedir. Çalışan kişinin program sırasında işten ayrılması mümkündür. Aynı zamanda iş yerine yeni bir çalışan alınmasında da herhangi bir sakınca görülmemektedir. İşletmenin adresi güncellenirse o zaman kayıtlı olan adresin güncellemesi yapılarak süreç devam ettirilmektedir. Ustalık Telafi Programı işletmeler ve çalışanları için pek çok fayda sağlamaktadır. Bunlarla beraber çalışanlar MYK belgesi almaktadır. Tehlikeli alanlarda çalışanlar için eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. MYK belgesinin alanına göre üç veyahut beş yıl geçerliliği bulunmaktadır. Bu sürecin sonunda belge yenileme süreci söz konusudur. Ustalık belgesiyse zaman kısıtlaması olmadan geçerliliğini korumaktadır.

Mesem Meslekleri Nelerdir?

Mesem de hangi meslekler var sorusu sıkça sorulan sorular içerisinde bulunmaktadır. Genel olarak incelendiği zamansa pek çok meslek dalının öne çıktığını söylemek mümkündür. Farklı iş kollarına ayrılan meslekler içerisinde grafik ve fotoğrafçılık, inşaat teknolojisi gibi dallara yer verilmektedir. Konaklama ve seyahat hizmetleri, kuyumculuk teknolojisi gibi çok çeşitli seçeneklerin örnek gösterilmesi de mümkündür.

Pek çok kişinin kendi iş kolunda uzmanlaşması, ustalık belgesine sahip olabilmesi açısından önemli bir avantaj olarak yorumlanmaktadır. Motorlu araçlar teknolojisi gibi pek çok iş sahasında tecrübeyi uzmanlıkla buluşturmak açısından önemli bir fırsattır. Orman yetiştiriciliği, tekstil boyacılığı gibi birbirinden çok farklı meslek kolları da karşınıza çıkabilmektedir. Bu sayede kendi işinizde mesleki tecrübelerinizi arttırabilirsiniz.

Merkezi Eğitim Merkezine Nasıl Kayıt Olunur?

Başvuru şartlarının bulunması halinde mevcutta olan işletmede çalışanlar ve işletmede çalışmadan mesleki eğitim almak isteyenler kayıt olabilmektedir. Kayıt işlemleri için danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak faydalı olacaktır. Bu kısımda yapılması gerekenlerse en yakındaki mesleki eğitim merkezine müracaat edilmesidir. Herhangi bir işletmede çalışmıyorsanız o zaman Mesem üzerinden bir meslek seçimi yapmalısınız.

İşletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmetlerinden yararlanmanız faydalı olacaktır. Mesleki eğitim merkezinde kayıt işlemlerini yapabilirsiniz. Kayıt işlemleri de işletme ve öğrenci arasındaki sözleşmenin imzalanmasıyla başlanmaktadır. Bu sözleşme, “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesi” olarak isimlendirilmektedir. İşlemlerin ardından öğrenci artık e-Mesem içerisinde kayıtlı olmaktadır. Kayıt işlemlerinin ardından da meslek hastalıkları, iş kazaları için maaşı ve sigortası başlamaktadır. Öğretim süreci tamamlanana kadar da devam ettiği bilinmektedir.

admin

admin